Jakso 25: Omaperäiset suomalaiset juomat

 Moikka ja tervetuloa kuuntelemaan Helppoa suomea -podcastia! Helppoa suomea on podcast suomen kielen opiskelijoille, jotka haluaa kuunnella jotain mielenkiintoista vähän helpommin ymmärrettävällä suomen kielellä. Tän podcastin aiheita on esimerkiksi suomalainen kulttuuri ja kielten opiskelu. Mun nimi on Aleksi ja mä oon tavallinen suomalainen mies. Mä puhun tässä podcastissa mulle normaalilla puhekielellä. Jos tän podcastin ymmärtäminen on sulle vielä vaikeata, niin sä voit lukea tän jakson käsikirjoitusta, eli tekstiä, samaan aikaan, kun kuuntelet tätä itse jaksoa.

No niin. Mulla oli tällä viikolla aika rauhallinen viikko kotona. Mä oon viime viikkoina matkannut aika paljon, milloin työmatkoilla, ja milloinka sukulaisten luona. Mutta tällä viikolla mä oon ollut lähinnä kotona. Se on myös tarkoittanut, että mä oon ehtinyt suunnittelemaan ja äänittämään tätä jaksoa hyvissä ajoin. Joskus niinä kiireisinä viikkoina mä oon äänittänyt vasta lauantaina tai sunnuntaina. Koska mä yleensä haluan saada uuden jakson ulos sunnuntaina, niin tulee vähän kiire. Mutta ei onneksi tällä viikolla. 

Tällä viikolla mä tein myös tälle podcastille profiilin Buy me a coffee -sivustolle. Eli jos sä haluat tukea tätä podcastia ja haluat että mä teen jatkossakin uusia jaksoja, niin klikkaa linkkiä tän jakson kuvauksessa. Mä luulen, että jo muutamalla eurolla saa varmasti ihan hyvää kahvia :)

Viime jaksojen kohdalla musta on myös tuntunut, että mä oon antanut aika paljon neuvoja. Miten selvitään Suomen talvesta tai miten tehdään suomen opiskelusta rutiini. Mitä pitäisi tehdä ja mitä kannattaisi tehdä. Nää on toki sellaisia aiheita mistä mulla on paljon kokemusta, varsinkin siitä Suomen talvesta selvitymisestä, mutta ehkä on tärkeätä muistaa, että nää on vaan mun omia kokemuksia. Muilla ihmisillä voi olla ihan erilainen kokemus siitä, mikä on oikeasti tärkeätä Suomen talvesta selviytymiseen tai suomen opiskeluun.  

Tänään mä siis ajattelin tehdä vähän kevyemmän jakson. Mä ajattelin puhua tänään omituisimmista suomalaisista juomista. Mä jossain vaiheessa tajusin, että mä en ole tehnyt vielä jaksoa suomalaisesta ruuasta. Se ehkä johtuu siitä, että mä itse syön aika vähän perinteistä suomalaista ruokaa. Ehkä mä kuitenkin teen tulevaisuudessa jakson myös omituisimmista suomalaisista ruuista, mutta tänään mä ajattelin siis käsitellä pelkästään juomia. Ja Suomessahan juodaan aika paljon aika erikoisia juomia. Osassa näistä erikoisista juomista on alkoholia, mutta ei kaikissa. Joitain juodaan vaikka joka päivä, ja sitten joitain vain erityisinä päivinä. 

Yksi erikoisuus Suomessa on, että täällä juodaan tosi paljon maitoa. Ja erityisesti ruuan kanssa, eli ruokajuomana. Suomalaisille lapsille annetaan tätä lehmänmaitoa jo pienestä lähtien ja koulussa melkein kaikki juo maitoa ruuan kanssa. Mutta myös aikuiset juo Suomessa maitoa. Mun listalla ensimmäisenä ei ole maito, koska mun mielestä on vielä maitoa erikoisempi ruokajuoma. Nimittäin piimä. Ne on siinä mielessä samankaltaisia, että piimä on hapatettua maitoa. Ja tää hapatus on siis sellainen menetelmä, missä siihen maitoon lisätään tämmöisiä hyviä bakteereja ja ne bakteerit tekee sen maidon piimäksi. Ne bakteerit fermentoi sen maidon piimäksi. Samalla siitä piimän mausta tulee hapan ja vähemmän makea. Ja sen takia sen nimi on siis hapatus.

Myös sen juoman rakenne muuttuu, eli maito on paljon juoksevampaa kuin piimä. Tai toisin päin piimä on vähän paksumpaa kuin maito. Tää ehkä kuulostaa varmaan aika erikoiselta niille, jotka ei ole nähnyt tai maistanut piimää, mutta mun mielestä se on aika hyvää. Tai ainakin parempaa kuin maito. Ehkä se johtuu siitä, että mä itse tykkään vähän happamista juomista. Esimerkiksi kahvista ja oluesta. Mutta piimä ei yleensä tosin ole niin kauhean hapanta, mutta siis happamampaa kuin maito. Ja koska siinä on niitä hyviä bakteereja, niin se on myös todennäköisesti hyvästä suoliston bakteereille, eli meidän suoliston mikrobiomille. Ja se on todennäköisesti hyväksi meidän terveydelle yleensäkin. Jollekin tästä voi tulla mieleen jogurtti, koska jogurttihan on myös tehty fermentoimalla maidosta ja siinä mielessä [hän] varmaan onkin oikeassa. Elikkä tää piimä on tavallaan juotavaa jogurttia.

Toisena mun listalla on lonkero. Lonkero on ihan alun perinkin suomalainen juoma, jossa on alkoholia. Siinä on giniä ja greippilimpparia, eli siis greippilimonadia. Ja se nimi on sen takia niin erikoinen, että se tulee englannista, eli kai virallisesti tän juoman nimi, lonkeron nimi, on "gin long drink", eli pitkä gin-juoma. Ilmeisesti alun perin tää juoma keksittiin Helsingin olympialaisiin, jotka pidettiin siis vuonna 1952. Ja silloin haluttiin, että näille olympialaisturisteille olisi jotain kivaa juomista. Se oli kuitenkin niin suosittua, että sitä tehtiin myös niiden olympialaisten jälkeen. Ja on siis jatkettu tähän päivään asti. Ja alun perin se tehtiin sekoittamalla giniä, joka on siis vahva alkoholijuoma, ja greippilimpparia, mutta sitä on sen jälkeen tehty myös fermentoimalla, eli samalla tavalla kuin vaikka olutta tehdään. 

Ja lonkerokin on aika kivanmakuinen juoma, sellainen tosi raikas. Ehkä vähän liian makea mun omaan makuun, mutta muuten kiva. Se sopii erityisesti lämpimänä kesäpäivänä juotavaksi. Lonkerosta on nykyään myös muita makuja. Ja erityisesti ananaslonkerosta tuli tosi suosittua muutama vuosi sitten. Ja mun mielestä nää lonkerot on hyvinkin kokeilemisen arvoisia jos siis asuu tai on käymässä Suomessa. Ja siis tietysti jos juo alkoholia. Näissä on alkoholia suurin piirtein saman verran kuin oluessa, eli ei niin kauhean paljon. Näitä on kai myös aika vaikea saada Suomen ulkopuolelta, eli nää on erityisen suomalaisia juomia.

Kolmantena mun listalla on sima. Sima on sellainen makea juoma, jossa ei ole alkoholia ja sitä juodaan Suomessa erityisesti vappuna, eli toukokuun ensimmäisenä päivänä. Ja tää vappuhan on monissa maissa työn ja työväen juhla, mutta Suomessa se on myös opiskelijoiden juhla, kuten varmaan jotkut teistä on jo nähnytkin. Mutta, kuitenkin. Tää sima tehdään myös sillä fermentoinnilla, mutta Suomessa siinä ei yleensä ole alkoholia. Se ilmeisesti pohjautuu sellaiseen juomaan kuin hunajaviini, jota tuotiin satoja vuosia sitten Suomeen Keski-Euroopasta. Mutta Suomessa tää sima tehdään yleensä hunajan sijaan sokerista ja erotuksena siihen hunajaviiniin simassa ei ole alkoholia, tai sitä on tosi vähän. Joka tapauksessa vähemmän kuin siinä hunajaviinissä. Sima tosiaan tehdään yleensä vedestä, sokerista, hiivasta ja sitruunoista. Siihen yleensä laitetaan vielä rusinoita, jotka myös kertoo, että nyt se sima on valmista. Ne nimittäin nousee sen siman pintaan silloin kun se on fermentoitunut, eli valmis.

On myös tosi yleistä, että suomalaiset tekee simaa itse, varsinkin ennen sitä vappua. Tätä simaa saa siis ostettua kaupasta, mutta mun mielestä itse tehty sima on tosi paljon parempaa kuin kaupasta ostettu. Sen siman tekeminen on aika halpaa ja helppoa ja se valmistuu muutamassa päivässä. Sitten sitä juodaan yleensä vappuna, yleensä munkkien tai tippaleivän kanssa, jotka tosi yleisiä tämmösiä vappu-herkkuja. Siman tekeminen on tosiaan myös aika helppoa, joten ehkä myös te voitte kokeilla tehdä sitä ensi keväänä. Kunhan ette laita siihen liikaa hiivaa, koska sitten siihen muodostuu aika paljon alkoholia. Ja sitten se ei ole enää simaa vaan se on ihan eri juoma.

Neljäs ja viimeinen juoma mun listalla on sahti. Mä luulen, että jos joku teistä on asunut Suomessa jo pitkään, niin piimä, lonkero ja sima on jo tuttuja juomia. Mutta olisi mielenkiintoista tietää onko joku teistä maistanut sahtia. Sahti on siis alkoholijuoma ja se on aika harvinaista, ainakin verrattuna näihin muihin tän listan juomiin. Periaatteessa se on varmaan perinteistä suomalaista olutta, eli kaljaa. Sahti tehdään yleensä ohrasta ja rukiista ja joskus siihen laitetaan erilaisia mausteita. Mä oon varmaan puhunut ohrapuurosta jossain jaksossa? Ohra on siis englanniksi barley. Ja tää sahti-juoma on myös suodattamatonta, eli sitä ei ole suodatettu, niin kuin aika monia muita oluita. Se tarkoittaa, että sahti on vähemmän kirkasta kuin esimerkiksi lager-olut, joka on myös...joka on siis varmaan maailman yleisin olut. Ja se mitä ihmiset yleensä miettii, kun puhutaan oluesta.

Sahti on myös aika erikoisen makuinen. Tai voisi sanoa, että se on hyvin omaperäisen makuinen. Ilmeisesti sahtia on tehty Suomessa satoja tai ehkä jopa tuhansia vuosia, eli sillä on tosi pitkä historia täällä. Mä itse olen alun perin kotoisin Keski-Suomesta, ja siellä tätä sahtia on tehty tosi pitkään, joten mä oon juonut sahtia jo hyvin nuorena. Sahti on tosin tosi vahvaa olutta, siinä on alkoholia ehkä kahdeksan, jopa yhdeksän prosenttia. Eli sitä pitää juoda aika varoen, jos sitä jostain löytää. Yleensä sitä on Suomessa tehty juhlia varten, eli varsinkin ennen oli yleistä, että sitä juotiin esimerkiksi häissä. Se yleensä myös juodaan tuoreena. Joka voi sitten vaikuttaa siihen, että sitä voi olla vähän vaikea löytää ihan tavallisesta Alkosta. Mutta mun mielestä se on ehdottomasti kokeilemisen arvoista, varsinkin jos tykkää oluesta ja haluaa kokeilla jotain erikoista.

Tänään mä puhuin siis erikoisista suomalaisista juomista. Mä puhuin piimästä, lonkerosta, simasta ja sahdista. Tällä listalla olisi varmaan voinut olla muitakin juomia, koska musta tuntuu, että varsinkin alkoholijuomat on Suomessa aika erikoisia. Mutta mun mielestä juomakulttuuri yleensäkin on aika hauskaa, ja eri kulttuureissa on tosi paljon erilaisia, hyvin erikoisia juomia. Ja monet niistä on tosi mielenkiintoisia.

Kuten aina mulle voi laittaa kommentteja esimerkiksi Spotifyssä, ja sen lisäksi Castboxissa tai sähköpostitse. Mä otan tosi mieluusti vastaan myös uusien jaksojen aiheita. Linkki tän jakson käsikirjoitukseen ja podcastin Buy me a coffee- sivulle, sekä mun sähköposti löytyy tän jakson kuvauksesta. 

Kiitos kun kuuntelit. Ensi kerralla on taas sitten uusi aihe, joten siihen asti: moi moi!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jakso 1: Tervetuloa!

Jakso 2: Onko suomi vaikea kieli?

Jakso 24: Rutiini: tärkein asia kielten opiskelussa?